50 χρόνια από το Μάη του ’68

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον γαλλικό Μάη του 1968, σημείο αναφοράς για τους κοινωνικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Για τους ανθρώπους της γενιάς αυτής υπήρξε μοναδική συλλογική εμπειρία ελευθερίας που δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Τα γεγονότα Μαΐου-Ιουνίου 1968 πέρασαν στην ιστορία των κοινωνικών εξεγέρσεων, με τις μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις και τη μεγαλύτερη γενική εργατική απεργία, χωρίς προηγούμενο, που παρέλυσε τη Γαλλία. Ήταν 13 Μαΐου 1968 όταν τα εργατικά συνδικάτα κήρυτταν γενική απεργία και καλούσαν τους εργάτες να βρεθούν στο πλευρό των φοιτητών, που διαδήλωναν ήδη από τις αρχές του μήνα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και σας παρουσιάζει το ιστορικό ντοκουμέντο του 1988 “ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΜΑΗ ΤΟΥ 1968”, εκπομπή που αναφέρεται στα γεγονότα του Μάη του 1968, με έμφαση στην ελληνική συμμετοχή μέσα από μαρτυρίες Ελλήνων πρωταγωνιστών, οι οποίοι, είκοσι χρόνια μετά, το 1988, περιγράφουν πώς βίωσαν από κοντά τον παρισινό Μάη και αναλύουν τον αντίκτυπο της εξέγερσης των Γάλλων φοιτητών που έμεινε στην ιστορία.

(video)

Νέο

Την εκπομπή, που δημιουργήθηκε με αφορμή την 20η επέτειο του Μάη του ’68, παρουσιάζει ο Δημήτρης Παπαχρήστος από το Παρίσι, με το φακό της κάμερας να επιστρέφει στους τόπους της εξέγερσης όπως, στο προαύλιο της Σορβόννης που είχε τότε μετατραπεί σε «λαϊκό αυτόνομο πανεπιστήμιο». Είκοσι χρόνια μετά, Έλληνες της γενιάς του ’68, συμμέτοχοι της γαλλικής εξέγερσης οι οποίοι βρέθηκαν στο Παρίσι μακριά από την χούντα, μιλούν στον Δημήτρη Παπαχρήστο, από τη δική του οπτική γωνία ο καθένας, για τη σημασία του κινήματος του Μάη του ’68 στην πολιτική, στην κοινωνία και στην τέχνη αλλά και για το πώς επηρέασε τη ζωή τους. Ο δικηγόρος-κοινωνιολόγος και συγγραφέας Θόδωρος Σταυρόπουλος, ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, οι σκηνοθέτες Νίκος Κούνδουρος και Κώστας Φέρρης, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ο δημοσιογράφος Σπύρος Βέργος και ο Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο), ερμηνεύουν τα γεγονότα, συνοψίζουν τους λόγους για τους οποίους συνέβη ο Μάης του ’68 στη Γαλλία, τις ανησυχίες και τα αιτήματα της φοιτητικής νεολαίας ενώ παράλληλα καταθέτουν την προσωπική τους εμπειρία από τη συμμετοχή τους στον γαλλικό Μάη μεταφέροντας την ατμόσφαιρα και το κλίμα της πόλης του Παρισιού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην κατάληψη του Ελληνικού Περιπτέρου της Γαλλικής Πανεπιστημιούπολης από Έλληνες αντιχουντικούς, φυγάδες του Παρισιού, πράξη συμπαράστασης προς τους Γάλλους επαναστάτες και ταυτόχρονα δράση εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, προβάλλεται σπάνιο οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό με στιγμιότυπα από τις καταλήψεις, τις συγκρούσεις στους δρόμους του Παρισιού, από τα διεθνή γεγονότα αλλά και πλάνα με τα πρόσωπα που κυριαρχούσαν, όπως δηλώσεις του φοιτητή τότε Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, κύριας ηγετικής προσωπικότητας του φοιτητικού κινήματος. Επίσης, φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τυπωμένες αφίσες με συνθήματα. Προβλήθηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ στις 24 Μαΐου του 1988.

Σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος

Οργάνωση-συντονισμός: Κώστας Χριστοφιλόπουλος

Κείμενα-Παρουσίαση: Δημήτρης Παπαχρήστος

Παραγωγή: Τομέας Ενημέρωσης ΕΤ 2,  1988

 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS