Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης – 30 Οκτωβρίου 1944

Για την επέτειο των 75 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ:

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1944. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ


Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση, για προσωπικότητες και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου είναι η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική Κατοχή στις 30 Οκτωβρίου 1944. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τα γεγονότα που προηγήθηκαν της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και το κλίμα που επικράτησε τις επόμενες ημέρες. Βασικοί αφηγητές, στρατιωτικοί που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο τις κρίσιμες εκείνες ημέρες.

Ο Γεώργιος Διαμαντόπουλος, αντιστράτηγος ε.α., περιγράφει βήμα προς βήμα την αποστολή που του είχε ανατεθεί από το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ως σύνδεσμος των Βρετανών. Κάνει λόγο για το σκοπό της αποστολής και τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για τους όρους παράδοσης και αποχώρησής των Γερμανών. Θυμάται επίσης, τη συνάντησή του με τον Μάρκο Βαφειάδη, αρχηγό της Ομάδας Μεραρχιών του ΕΛΑΣ Μακεδονίας, μετά την Απελευθέρωση, καθώς και με τον Γεώργιο Παπανδρέου στην Αθήνα κατά το ξέσπασμα των Δεκεμβριανών.

Ο Δημήτριος Κίππης, αξιωματικός Χωροφυλακής ε.α., βοηθός της ίδιας αποστολής για την Απελευθέρωση, μιλάει για τη δράση του σχετικά με τις επιχειρήσεις σαμποτάζ στην ύπαιθρο το καλοκαίρι του 1944. Εικόνες από τη γερμανική Κατοχή στη Θεσσαλονίκη μας μεταφέρει ο συγγραφέας Νίκος Μπακόλας, καθώς και αναμνήσεις από την ημέρα της Απελευθέρωσης. Μιλάει, ακόμη, για την παγίδευση με εκρηκτικά από τους Γερμανούς του εργοστασίου Ηλεκτροφωτισμού πριν εγκαταλείψουν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αφηγείται επίσης, την είσοδο των βρετανικών στρατευμάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από την Ελλάδα σχετικό με την περίοδο της γερμανικής Κατοχής –είσοδος γερμανικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη- και της Απελευθέρωσης.

Έτος παραγωγής: 1992

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS