Στις 19 Φεβρουαρίου του 2016 έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και σημειολόγος Ουμπέρτο Έκο. Έγινε παγκόσμια γνωστός το 1980 με το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Όνομα του Ρόδου», που γνώρισε τεράστια επιτυχία και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Στα γραπτά του, ο Ουμπέρτο Έκο εμβάθυνε περισσότερο στην ιστορία της φιλοσοφίας, τη μαζική επικοινωνία και τη σημειωτική.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, παρουσιάζει την εκπομπή:
ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ
(video)
Σειρά εκπομπών για τη λογοτεχνία με συνεντεύξεις διάσημων συγγραφέων οι οποίοι μας ξεναγούν στη Τέχνη τους, τη ζωή και την πόλη τους. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα που αποτελείται από δύο μέρη, ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και η Μικέλα Χαρτουλάρη συνομιλούν με τον Ουμπέρτο Έκο στο εξοχικό του, σ’ ένα μεσαιωνικό χωριό κοντά στο Σαν Μαρίνο. Σε μια εφ’ ολης της ύλης συνέντευξη σκιαγραφείται το πορτρέτο του Ιταλού συγγραφέα, φιλόσοφου, διακεκριμένου καθηγητή, μαχητικού αρθρογράφου και φανατικού συλλέκτη βιβλίων, με κύρια χαρακτηριστικά, την αστείρευτη ευρυμάθεια και παιγνιώδη διάθεση που τον διακρίνουν.
Ο Ουμπέρτο Έκο αναφέρεται στα πρώτα του αναγνώσματα, στους συγγραφείς που τον επηρέασαν και στις πρώτες του συγγραφικές απόπειρες. Επίσης, στην καλλιτεχνική πρωτοπορία της «Ομάδας 63» (Gruppo 63) του σημαντικότερου μεταπολεμικού κινήματος στα ιταλικά γράμματα, του οποίου υπήρξε συνιδρυτής. Γίνεται λόγος για τον προσωπικό του τρόπο γραφής και για τη σχέση του με το μυθιστόρημα το οποίο υπήρχε πάντα μέσα του, ακόμα κι όταν έγραφε τη διατριβή του για το ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά Ακινάτη.
Περιγράφει τη δική του σχέση ανάμεσα στην δοκιμιογραφία και την πεζογραφία και παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του ιστορικού μυθιστορήματος. Εξηγεί τί τον ώθησε στα πενήντα του χρόνια, να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Όνομα του Ρόδου» (1980), το οποίο γνώρισε τεράστια εκδοτική επιτυχία. Μιλάει για τις ιδέες του βιβλίου του, καθώς και για την κινηματογραφική του μεταφορά, την ομώνυμη ταινία του Ζαν-Ζακ Ανό, πλάνα της οποίας παρεμβάλλονται στην εκπομπή. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο βιβλίο του «Μπαουντολίνο» (2000), ιστορικό μυθιστόρημα φαντασίας που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους το 1204, όπως επίσης στο έργο του «Το Κοιμητήριο της Πράγας» (2010), όπου με επίκεντρο τα αντισημιτικά στερεότυπα που εξύφαναν τα πλαστά «Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» μιλάει για τη δαιμονοποίηση των θεωριών συνομωσίας ακόμη και στο σύγχρονο κόσμο.
Η συζήτηση περιστρέφεται, επίσης, γύρω από τη χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που επιφυλάσσει, τα πλεονεκτήματα του τυπωμένου βιβλίου σε σχέση με τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, και τις τεχνικές ανάγνωσης στο πέρασμα των χρόνων. Ο Ουμπέρτο Έκο μιλάει ακόμη, για το φαινόμενο της μαζικής κουλτούρας και για τη λαϊκή λογοτεχνία, αλλά και για τη δική του σχέση με τον αναγνώστη. Κατά τη διάρκεια εκπομπής, διαβάζονται αποσπάσματα από βιβλία του.
Έτος παραγωγής: 2012
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr