Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη της διακεκριμένης γλύπτριας Ναταλίας Μελά (γεν.1923), που έφυγε από τη ζωή χθες, στις 14 Απριλίου 2019, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του 2006:
Η ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΕΛΑ ΣΗΜΕΡΑ
(video)
Στο ντοκιμαντέρ αυτό η γλύπτρια Ναταλία Μελά, εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά και σύζυγος του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, αυτοβιογραφείται παρουσιάζοντας τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και του έργου της. Αρχικά αναφέρεται στο οικογενειακό της δέντρο και στις ιστορικές ρίζες της οικογένειάς της και κατόπιν στην περίοδο των σπουδών της στη Σχολή Καλών Τεχνών εν μέσω Κατοχής. Μιλά για τους δασκάλους της, τους ανθρώπους που επηρέασαν την καλλιτεχνική της οπτική αλλά και για τη συμμετοχή της στο ΕΑΜ. Κάνει λόγο για τις παρέες στρατευμένων καλλιτεχνών τον καιρό της Κατοχής, και για τον φιλικό της κύκλο στον οποίο ανήκαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Μόραλης, η Μπούμπα Λυμπεράκη, ο Μέμος Μακρής, ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, επίσης, οι γλύπτες Θανάσης Απάρτης και Βάσος Καπάνταης.
Στη συνέχεια αναφέρεται εκτενώς στο γλυπτικό της έργο και στους πειραματισμούς της με διάφορα υλικά, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον ανδριάντα της Μπουμπουλίνας που κοσμεί το λιμάνι των Σπετσών, αλλά και στα μικρότερης κλίμακας έργα της, όπως τα ζώα που έχει φιλοτεχνήσει από σίδερο. Κάνει λόγο επίσης, για την πρώτη της επαφή με το νησί των Σπετσών στη δεκαετία το ’50 και για την επιλογή της να ζει και να δουλεύει εκεί. Για τη δυναμικότητα του έργου της Μελά, τον ευφρόσυνο χαρακτήρα του αλλά και τον τρόπο που αφομοιώνει τις κατακτήσεις του μοντερνισμού μιλούν ο ακαδημαϊκός πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ, Παναγιώτης Τέτσης και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγελος Δεληβοριάς.
Τα γυρίσματα έγιναν στις Σπέτσες και στην Αθήνα. Παρακολουθούμε πλάνα από το εργαστήριό της στις Σπέτσες όπου η γλύπτρια σφυρηλατεί μεταλλικές φιγούρες.
Έτος παραγωγής: 2006
Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr