Την ιστορία της Ελληνικής Τυπογραφίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα παρουσιάζει η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στο πλαίσιο των “Ανοιχτών Συλλογών” της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε επιμέλεια της Βιβλιοθηκαρίου Ειρήνης Σολομωνίδη.
Βασισμένη στις πλούσιες συλλογές της, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει τα διάφορα στάδια της γέννησης, της εξέλιξης και των διαδρομών της ελληνικής τυπογραφίας σε μια πορεία 5 αιώνων, μέσα από δείγματα τυπογραφικών στοιχείων, κτητορικών ex-libris, τυπογραφικών σημάτων, βιβλιοδεσιών αλλά και από τη συλλογή εκδόσεων σχετικών με την ιστορία του βιβλίου, που είχε συλλέξει ο βιβλιόφιλος συλλέκτης Ιωάννης Γεννάδιος.
Σε σύνολο 40.000 περίπου αρχέτυπων εκδόσεων που κυκλοφόρησαν στη Δύση τον 15ο αιώνα, μόνο οι 68 είναι ελληνικές. Μέσα στους 4 αιώνες που ακολούθησαν, η ελληνική τυπογραφία εξελίχθηκε μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, η οποία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη μέσα από αυτήν την εκδήλωση.
Η δράση περιλαμβάνει έκθεση και παρουσίαση τεκμήριων από τις συλλογές καθώς και προβολή video σχετικά με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την ιστορία της ελληνικής τυπογραφίας.
Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης (Σουηδίας 61, Κολωνάκι) από τις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ώρες Λειτουργίας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή 9:00-17:00 Πέμπτη 9:00-20:00 Σάββατο 9:00-14:00
Ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 12:00 (απαραίτητη κράτηση θέσης στο τηλ. 210-72.10.536, εσ. 301).
* φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου: Ἐπιτομή αστρονομίας, Σημαντικό εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για το Ελληνικό μαθητικό κοινό τυπωμένο στη Βιέννη το 1803. Συγγραφέας του ήταν ο Jérôme de Lalande, διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Παρισιού.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος